Er latter den bedste medicin?

KAN DU ENDE SOM LATTERLIG?

For en del år siden var det meget populært med latterklubber i Danmark. Voksne mennesker stillede sig op i en rundkreds og sagde: ”Ha – ha – ho – ho – ho” og lavede forskellige latterøvelser. Det er ikke helt ufarligt. For latter sætter pulsen gevaldigt i vejret – forøger blodtrykket og skaber forøget aktivitet i nervesystemet. Det betyder, at man rent faktisk kan dø af at grine. Der skal dog en hel del til, før jeg f.eks. kan skrive på min gravsten: ”Her hviler Rune – han endte som latter-lig.”

Men noget tyder på, at det faktisk er godt at få sig en sund latter. Altså en latter hvor man griner virkelig igennem.

I 1964 kurerede amerikaneren Norman Cousins sig selv ved at tage rigelige mængder af C-vitamin og se sjove film. Han opdagede i hvert fald, at hvis han grinede rigtigt igennem i ti minutter, kunne det give ham minimum to timers søvn uden smerter.

Når de to timer var gået, så han videre på de sjove film. Det hjalp ham virkelig og er et forsøg man ser med stor seriøsitet på den dag i dag.

Det, som rent faktisk sker, er, at man bliver masseret indvendig. Det har i princippet ikke noget med humor at gøre. Som du sikkert også ved, så kan man sagtens bruge humor i samspil med andre mennesker uden at grine. Jeg har flere venner, som jeg praktiserer en ironisk dialog med. Vi ved begge, at det vi siger til hinanden nu er for sjov. Det er en leg med ord. Men der er ikke latter involveret. Så du kan altså godt have humoristisk sans – og have glæde af den uden nogensinde at grine.

Du kan læse meget mere om mine foredrag her


PÅ TUR RUNDT I DANMARK

Så fik jeg igen fornøjelsen af at komme rundt i hele Danmark i forbindelse med ”Den Mentale Sundhedsuge”. Jeg besøgte bl.a. Solrød Strand, Esbjerg, Herning, Storvorde ved Aalborg, Ribe, Helsingør og Tilst. Jeg talte for 10 mennesker i et mødelokale, for 30 i en Hobbit-bo og for 250 i en kæmpe hal. Så det var en varieret tur, hvor jeg mødte mange fantastiske mennesker. Vi fik grinet en masse sammen. Stor tak til dem alle sammen. Og Velliv Foreningen som gjorde det hele muligt.


NORMAN COUSINS OG MARX BROTHERS

Blandt Norman Cousins foretrukne film til at kurere sig selv var Marx Brothers Film. Den mest legendariske af de tre brødre var Grouch Marx (Ham med øjenbrynene og cigaren). Han var kendt som en af de hurtigste komiske hjerner i branchen. Her er et par hurtige fra mesteren:

  • Marriage is a wonderful institution. But who wants to live in an institution?
  • I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.
  • One morning I shot an elephant in my pyjamas. How it got into my pyjamas I’ll never know.
  • She got her good looks from her father – he’s a plastic surgeon.
  • Those are my principles, and if you don’t like them . . . well, I have others.

HUSK At holde dig munter


Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Online kursus i at blive en underholdende formidler

"SJOVT DU SIGER DET"

Her giver jeg værktøjer til: Hvordan du fortæller en historie, så den virker. Hvordan du får en anekdote til at virke, så publikum griner af den.

Hvordan du skriver en joke og hvordan du forbereder dig til at levere det til tilhørerne.

NB: Kurset er ikke live, så du kan se det igen flere gange.

Scroll to Top