Nu er der endelig så småt ved at blive lukket op for, at vi må mødes igen.
Jeg forudser, at der nu og efter sommerferien skal afholdes en del møder, hvor vi skal tale om ny strategi, handlingsplaner og delmål. Der skal formidles.
Men husk nu på et par ting, inden du går på podiet. Jesper Troels Jensen, som er retoriker og en af Danmarks mest erfarne taleskrivere, siger:
Hver dag omkommer 10.000 budskaber i powerpoint-ulykker.
Det tror jeg godt, vi kan genkende. Husk at flette humor ind i din formidling. Det kan være i form af illustrationer i din powerpoint. Anekdoter i dit oplæg. Eller muntre indslag blandt tilhørerne.
Du skal altid huske, at ansvaret for at det, som bliver formidlet, lander hos tilhørerne er formidlerens ikke tilhørernes.
Jeg overværede engang en leder som skulle gennemgå firmaets regnskab for medarbejderne. Det er nok en af de vigtigste ting for medarbejderne at vide: Hvordan går det egentlig her? Tjener vi nok, til at jeg har et job imorgen? Alligevel er det ofte gabende kedsommeligt. Men ikke her.
Lederen havde en sjov kommentar til alle tallene i regnskabet og sluttede med at sige: ”Og så har vi jo det her på bundlinjen…” så kom der et astronomisk stort tal frem. Alle holdt lige vejret og efter en kunstpause sagde han: ”Ja, det er jo så omregnet til lire.” Det var simpelthen bare så sprudlende og sjovt.
Du kan købe mit online-kursus i, hvordan du bruger humor i formidling her »
Når vi taler om humor og formidling…
Så skylder jeg lige at hylde Johannes Møllehave, som gik bort den 10. maj i år. Han var efter min mening den største formidler Danmark har haft. Han havde en fantastisk evne til at engagere tilhørerne. Hvad enten det handlede om Søren Kirkegaard, tro, H.C. Andersen eller humor. Kirkerne var altid fyldt, når han stod på talerstolen.
Man kunne mærke hans egen begejstring for stoffet. Man kunne mærke, at han ville os noget. Nemlig, at vi som tilhørere skulle blive lige så begejstrede for emnet, som ham selv. Humor havde altid en stor plads i hans formidling. En strøm af anekdoter, rim, vers og vittigheder. Altid humor som illustrerede hans pointer. Som da han illustrerede finurlig fynsk humor med denne lille historie:
En københavner er faret vild i Odense. Han ruller vinduet ned på sin bil og spørger en fynbo: ”Kan du sige mig, hvor langt der er til Nyborg?” Fynboen svarer: ”Mener du her fra – eller så’n i al’ almindli’he’? ”
HUSK At holde dig munter!