Festlige Fastelavn

ER TYSKERNE BEDRE TIL AT FESTE?

Myten om, at tyskerne ikke har humor, er en af de mest sejlivede i Verden. 
Personligt, tror jeg, det mere hænger sammen med, at vi ikke vil have, at de har humor. Den sidste stille hævn over besættelsestiden.

Jeg har en festlig og meget selvironisk tysk kollega, som var blevet indbudt til at holde foredrag i Norge. Hun indledte sit foredrag med at sige: 
Jeg kommer fra ”Det Tyske Institut for Humor”: ”Vi bliver ofte ringet op af fremmede mennesker, som siger”: ”Et tysk institut for humor… jeg ville bare være helt sikker på, at det ikke var en joke.”

Men faktisk er tyskerne slet ikke så stringente hele tiden, som mange tror. 
Fastelavn er lige overstået. I Danmark er traditionen efterhånden ved at være skrumpet ind til lidt købekostumer fra Føtex, lidt tøndeslagning og en fastelavnsbolle.

Men i Tyskland er fastelavn en meget stor folkelig tradition. Som bestemt ikke er for børn. Den består af en lang række festlige traditioner. Optog med voksne i farverige kostumer i gaderne, feststemte gæster ved langborde i kostumer og ”Weiberfastnacht”, som er en dag, hvor kvinder har særlige friheder som f.eks. at klippe slipset af mænd. Dog skal de kvittere med et kys, hvis de gør det.

Ved de traditionsrige fastelavnsfester er der ofte en lang række talere, som holder humoristiske taler, hvor de revser personer og aktuelle begivenheder. Løjerne bliver som regel styret af en person, som er udklædt i et narre-kostume.

På mange måder hylder den tyske fastelavn retten til at ”vende verden på hovedet” og holde en løssluppen fest. Måske ikke nogen helt dårlig ide i en ellers trist og grå vintermåned.

Du kan læse meget mere om mine foredrag her


STEMNINGSBILLEDER FRA FORTÆLLINGENS DAG

Den 29. januar deltog jeg i ”Fortællingens Dag” i Randers. Det endte med at blive en helt fantastisk event med en propfyldt sal. Latteren rullede gennem lokalet. Specielt da jeg havde fornøjelsen af at fortælle en historie sammen med journalist Bjarne Jensen. Som blandt andet har skrevet en humoristisk bog om sit efternavn ”Jensen”.


KOMIKEREN JERRY SEINFELD OM KOSTUMER:

My Superman costume didn’t have the super fit that you are hoping for. It looked more like Superman’s pyjamas. Plus my mom made me wear my wintercoat over the costume anyway. I don’t recall Superman wearing a jacket?… “Well, I’m Superman – but it’s a little chilly outside. I’m glad I have this cheap, little ten year old kids jacket on”


At holde dig munter


Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Online kursus i at blive en underholdende formidler

"SJOVT DU SIGER DET"

Her giver jeg værktøjer til: Hvordan du fortæller en historie, så den virker. Hvordan du får en anekdote til at virke, så publikum griner af den.

Hvordan du skriver en joke og hvordan du forbereder dig til at levere det til tilhørerne.

NB: Kurset er ikke live, så du kan se det igen flere gange.

Scroll to Top