Halløj om Badehotellet

HALLØJ OM BADEHOTELLET

I februar blev det annonceret at der formentlig kommer en ny sæson af John Cleeses komedieserie ”Halløj På Badehotellet” efter 44 år..

Den oprindelige serie blev inspireret af følgende:

Den legendariske comedy-gruppe Monty Phyton boede på et hotel, hvor der var en meget, meget uforskammet hotelvært. Fuldstændig uden situationsfornemmelse. Han var så uforskammet, at gruppen faktisk flyttede over på et andet hotel. Undtagen John Cleese. Han var fascineret af manden. Han syntes, det var så grotesk, at det var sjovt. En ide til en komedieserie formede sig og det blev til ”Fawlty Towers” eller ”Halløj på Badehotellet”, som den hedder på dansk.

MDer har de sidste par år været en del debat om tonen i komik. Hvad er i orden at lave sjov med – og hvad er ikke. En gruppe fra Generation Z (Født mellem 1997 og 2010) så ”Fawlty Towers”. De synes ikke den var sjov. De fokuserede meget på, at den kunne være stødende. På mange måder var det tydeligt, at de slet ikke vidste hvad serien havde fokus på. Nogen gange er jeg faktisk overrasket over, at det begynder at være nødvendigt at forklare mennesker, hvad satire og komik er.

Når man laver sjov med noget – er det ikke det samme som, at man deler mening med dem som man portrættere. John Cleese synes jo netop manden på hotellet var uforskammet og uden situationsfornemmelse. Så når vi laver satire er det for at sige: ”Se lige det her… sådan nogle mennesker findes der faktisk derude. Er det ikke helt grotesk.” Det er en måde at vise ”Verden” frem på, så vi som tilskuere kan tage stilling til det. Så når komikere laver sjov med racister – er de ikke racister selv. De gør grin med racistiske holdninger. Samtidig sidder vi også og tænker: ”Aj, sådan en idiot har jeg også mødt… jeg er ikke den eneste”. Det giver samhørighed, når vi griner sammen.

Det har vist sig, at med humor kan vi nogle gange bedre i talesætte vanskelige emner. I hvert fald kan vi gøre opmærksom på dem på en måde, som folk husker. Samtidig lever vi jo i en fri Verden, hvor man godt må have lov til at være en uforskammet hotelvært, hvis man vil. Det skal vi jo også kunne rumme. Vi behøver ikke skamme dem ud på internettet. Vi kan også bare lave sjov med dem.

Du kan læse meget mere om mine foredrag her


GOD PÅSKE

Besøg min manager Malene von Kiær’s hjemmeside og se hvordan du kan vinde mig som en påskeæg. Se mere på

Vind mig lige herCITATER FRA ”FAWLTY TOWERS”

American guest:
“Is there anywhere they do French food?”
Basil:
“Yes, France, I believe. They seem to like it there. And the swim would certainly sharpen your appetite. You’d better hurry, the tide leaves in six minutes.”

*****************************

Mrs Richards:
“When I pay for a view, I expect something more interesting than that.”
Basil:
“Well may I ask what you expected to see out of a Torquay hotel bedroom window? Sydney Opera House perhaps? The Hanging Gardens of Babylon? Herds of wildebeest sweeping majestically…”

*********************************

Irish man:
“Just remember Mr Fawlty there’s always someone worse off than you.”
Basil:
“Really? I’d love to meet them I could do with a bloody laugh.”
Man: 
“Ah Mr Fawlty, I’m telling ya. If the good lord…”
Basil:
“…is mentioned once more I will move you closer to him. Now leave.”


At holde dig munter


Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Online kursus i at blive en underholdende formidler

"SJOVT DU SIGER DET"

Her giver jeg værktøjer til: Hvordan du fortæller en historie, så den virker. Hvordan du får en anekdote til at virke, så publikum griner af den.

Hvordan du skriver en joke og hvordan du forbereder dig til at levere det til tilhørerne.

NB: Kurset er ikke live, så du kan se det igen flere gange.

Scroll to Top