Ironi

Hvad er ironi egentlig?

En bekendt af mig er underviser. En dag sagde han til mig, at hans elever ikke forstod ironi. Jeg spurgte, hvad han da havde sagt til dem.

Han svarede: ”De havde fået nogle virkelig dårlige resultater i deres opgaver. Da jeg leverede dem tilbage sagde jeg med et stort grin på… Det er godt nok noget af det dårligste, jeg har oplevet. Det synes de ikke var sjovt”.

Det kan jeg sådan set godt forstå. Fordi han ikke brugte ironi. Han sagde bare noget sårende. Lad mig bruge komikeren Ricky Gervaises forklaring omkring ironi:

”Ironi er, når jeg siger noget moralsk forkert for at opnå en komisk effekt – og I griner, fordi I ved, hvad der er moralsk korrekt. Det er en måde at lave sjov med forskellige holdninger på”

Nemlig. Jeg plejer at sige, at ironi er en måde at lege med høflighed på. De fleste ironiske mennesker tænker: ”Sådan her vil man jo ikke sige, hvis man er et høfligt menneske… så modtageren vil helt klart vide, at jeg siger det for sjov.” Men det ved alle modtagere desværre ikke – og det er udfordringen med ironi. Man skal kende sin modtager godt. Eller modtagerne skal kende dig godt. F.eks. hvis du er en berømt komiker, som f.eks. Gervaise. Her ved vi godt, at han ikke mener alle de grove ting, han siger. Han leger bare med sproget og menneskelige holdninger.

Samtidig så skal ironi altså også have et element af ”leg” eller forstørrelse omkring sig. Og det er i hvert fald aldrig, som i tilfældet med min bekendte, bare at sige det man egentlig mener en lille smule mere groft end ellers. Ironi er en balancegang. Men det indeholder som regel altid, at man siger ”det modsatte” af, hvad man egentlig mener. Jeg synes det er en fantastisk form for humor. Fordi det udfordrer sproget, holdninger og en selv. Det er en fantastisk måde at have en ”samtale-leg” med et andet menneske på. Men man skal bare være klar over, at det også kan være risikabelt med folk, man ikke kender.

Du kan læse meget mere om mine foredrag her


TILSKUD TIL FOREDRAG PÅ KR. 10.000,-

Hvis du har set mig holde foredrag og måske synes andre skal have samme oplevelse, så er der noget her, som du kan dele med dine venner, som måske arbejder et andet sted end du gør.

Du kan allerede nu søge om tilskud på op til kr. 10.000 til mit foredrag. I forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag i uge 41 støtter Velliv Foreningen nemlig igen op om at styrke den mentale trivsel på de danske arbejdspladser. Det er enkelt at ansøge… og dine kollegaer vil elske dig for initiativet . Min manager er klar til at hjælpe dig med at sammensætte en god dag for dine kolleger. Du kan søge fra i dag og indtil den 2. juni 2023. Der er svar på ansøgningen ca. den 1. juli 2023.

Læs mere om tilskud til foredragIRONISK HUMOR

Fra filmen ”Calendar Girls”, hvor de to hovedpersoner sidder i husmoderforeningen og lytter på formanden, som introducerer endnu en kedelig foredragsholder:

Formand: ”Iris has come to lead us through the fascinating history of rugs … no not only rugs… all forms of carpeting…”

Helen Mirren: ”Oh thank God… For a moment there – I thought it was going to be boring”

*****************************

Stand-up komikeren Jack Dee er ikke begejstret for at blive slæbt med på loppe- og husflids-markeder:

Jack Dee (Komiker): I got cheated into going into a craft fair the other day. For which I had to pay 20 pence. So I knew it was going to be really good! You can look around the best shops in the world for nothing. So for 20 pence it must be really good.


At holde dig munter


Tilmeld dig mit nyhedsbrev 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Online kursus i at blive en underholdende formidler

"SJOVT DU SIGER DET"

Her giver jeg værktøjer til: Hvordan du fortæller en historie, så den virker. Hvordan du får en anekdote til at virke, så publikum griner af den.

Hvordan du skriver en joke og hvordan du forbereder dig til at levere det til tilhørerne.

NB: Kurset er ikke live, så du kan se det igen flere gange.

Scroll to Top